keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Runoilija, kirjailija Hermann Hesse

Hesse syntyi 2. heinäkuuta 1877 klo 18:30 Calwissa, Baden-Württembergissä, Saksassa kristittyyn perheeseen. Vanhemmat olivat olleet lähetystyössä Intiassa. Heillä oli lähetyskirjapaino, jota johti Hessen isoisä.  Hesse opiskeli vuonna 1891  Maulbronnin evankelis-luterilaisessa seminaarissa, josta hänet erotettiin. Erottamisesta seurasi  riitoja vanhempien kanssa ja lukuisia eri sisäoppilaitoksia ja kouluja. Hesse oli masentunut ja keväällä 1892 hän yritti itsemurhaa sisäoppilaitoksessa. Koulunkäynti tuotti vaikeuksia. Hesse yritti aloittaa kirjakauppiaan ja mekaanikkokoulutusta, jotka myös jäivät vain yrityksiksi. Syksyllä 1895 hän oli valmis aloittamaan uudelleen kirjakauppias-koulutuksen ja sitoutumaan siihen.


Herman Hesse kuva Wikipedia



18-vuotiaasta lähtien hän oli töissä kirjakaupassa, jossa myytiin teologian, filologian ja oikeustieteen julkaisuja. Hesse kiinnostui Goethestä, Lessingistä ja Schilleristä sekä kreikkalaisesta mytologiasta.  Vuonna 1896 hän aloitti runojensa julkaisemisen.  Runokokoelma ei kuitenkaan ollut mikään taloudellinen menestys. Vuonna 1898 hän toimi kirjakauppiaan apulaisena ja ansaitsi jo kohtalaisesti ja oli vanhemmistaan taloudellisesti riippumaton. Syksyllä 1899 Hesse oli työssä Baselissa sijaitsevassa arvostetussa antikvariaatissa. Siellä Hesse sai uusia humanistis-taiteellisia virikkeitä.  Hesse vapautettiin asepalveluksesta heikon näkönsä vuoksi. Vuonna 1901 Hesse matkusti Italiaan.  Hän vaihtoi työtä toiseen antikvariaattiin ja hän julkaisi lehdissä runojaan ja muita lyhyitä tekstejä.  Ensimmäinen romaani Alppien poika ilmestyi vuonna 1904.

Hesse meni naimisiin vuonna 1904 valokuvaaja Maria (Mia) Bernoullin kanssa ja he muuttivat Bodenseen rannalle asumaan. Avioliitosta syntyi kolme poikaa (Bruno 1905, Heiner 1909 ja Martin 1911).  Avioliitossa oli ongelmia, mutta se kesti vuoteen 1923 saakka.    Tuona aikana Hesse kirjoitti mm. Muuan nuoruus (1906), Getrud (1910), Rosshalde (1914) ja Demian (1919) romaanit.  Hesse teki matkan Ceyloniin ja Indonesiaan, jonka jälkeen hän kirjoitti kirjan Siddhartha (1922). Hesse hoiti I Maailman sodan aikana sotavankiasioita Saksan suurlähetystössä, mutta sotaan hän ei kelvannut terveysongelmiensa vuoksi.  Hesse joutui Saksassa keskelle poliittista väittelyä, koska oli pasifisti ja vastusti kansallismielistä polemiikkia.  Vuosi 1916 oli Hesselle henkisesti raskas: isä kuoli, poika Martin ja vaimo sairastuivat myös vakavasti.  Hesse itsekin joutui psykiatriseen hoitoon, siellä hän kiinnostui psykoanalyysistä ja tutustui Jungiin. Hesse erosi vaimostaan vasta vuonna 1924, vaikka jo vuonna 1919 oli selvää, että hänen avioliittonsa oli raunioina. Hesse oli avioissa toisen vaimonsa Ruth Wengerin kanssa vuosina 1924-1927. Hesse julkaisi omaelämänkerralliset teoksensa Kylpylä vieraana Badenissa (1924) ja Nurnbergin matka (1927), sekä kuuluisimman teoksensa Arosusi (1927).   Hessen kolmas vaimo oli Ninon Dolbin, jonka kanssa hän oli naimisissa vuodesta 1931 kuolemaansa saakka, vuoteen 1962. Narkissos ja Kultasuu ilmestyi vuonna 1930. 1930-luvun puolivälistä lähtien yksikään saksalainen sanomalehti ei enää julkaisut Hessen artikkeleita. 

Vuonna 1943 julkaistiin viimeisin suuri teos Lasihelmipeli, josta Hesselle myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto.  Hessen luovuus alkoi ehtyä toisen Maailman sodan jälkeen. Hän kirjoitti edelleen kertomuksia ja runoja, muttei yhtään romaania. Hesse sai Frankfurtin kaupungin Goethe- ja Wilhelm Raabe -kirjallisuuspalkinnot vuonna 1950 ja vuonna 1955 Saksan kirjakauppiaiden rauhanpalkinnon.

Hessen teoksissa toistuvia teemoja ovat inhimillisyys ja ihmisen olemuksen ristiriitaisuuksien ymmärtämisen tarve. Niihin on jättänyt jälkensä myös kirjailijan kiinnostus psykoanalyysiin, uskontoihin, buddhalaiseen ja hindulaiseen filosofiaan, Nietzscheen ja Dostojevskiin sekä eksistentialismiin. Varhaisemmat teokset edustavat romantiikkaa, mutta näistä uusromanttisista piirteistä Hesse luopui myöhemmin. (Wikipedia)


Hermann Hessen syntymäkartta:



Hermann Hessen Saabiset symbolit astrologisella kartalla:
Muistithan, että Saabinen symboli katsotaan aina seuraavasta kokonaisesta asteesta?

Aurinko on Ravun♋10 asteessa. Saabinen symboli#101
Ilveilevä klovni.  Äkikseltään tämä symboli ei tunnu kuvaavan Hessen luonnetta, mutta lähemmän tarkastelun myötä sopii kuitenkin. Ehkä joku piiloutuu naamion taakse salatakseen sen, mitä todella on tapahtumassa. Arosusi kirjassaan, jota on myös pidetty omaelämänkerrallisena, ilmenee hänen luonteensa kahtiajakautuneisuus. Hän ilmensi tämän symbolin kielteisiä piirteitä: liioiteltuja reaktiota ja saattoi suhtautua negatiivisesti positiivisiin mahdollisuuksiin. Kirjailijana hän menetti uskottavuuttaan omien antikansallissosialististen ja pasifististen mielipiteittensä vuoksi. Saksassa hän ei ollut suosiossa ennen sotaa ja suosion nousu alkoi Amerikassa, etenkin 1960-luvulla.

Myös Venus on Ravussa♋26 asteessa, Saabinen symboli#117 Rajumyrsky kanjonissaHuomata joutuneena pahempaan tilanteeseen kuin oli kuvitellut. Kaikkien voimavarojen saaminen käyttöön. Ulkoisten vaikeuksien kautta joutuu tuomaan esille sisäiset aatteet ja tukeutumaan kestäviin arvoihin. Nauttia tunnekuohuista. Hesse oli kolmesti naimisissa ja rakkaussuhteiden päättyminen oli aina vaikea asia.

Hessen nataalikartalla tärkeimmät planeetat ovat Kuu, Merkurius ja Jupiter.  Kartalla kaiken kaikkiaan vesielementtiä on lähes puolet. 

Kuu on Kaloissa♓28 asteessa, Saabinen symboli#359 Prisma. "Tilanne pitäisi ehkä jakaa osasiksi, että pystyisi näkemään koko kuvan. Tämä saattaa johtaa kokonaisuuden ja sen osien yhteyksien tajuamiseen. Varo kuitenkin analysoimasta tilannetta liikaa, sillä silloin asiaan liittyvä ilo katoaa. Yksittäisen näkökulman muuntaminen useiksi yksittäisiksi tajunnanvirroiksi. Yhteys korkeampiin voimiin voi tulla monella tavalla."  Mielestäni tämä symboli toteutuu hienosti Hessen kirjallisissa töissä.

Merkurius on Kaksosissa♊23 asteessa, Saabinen symboli#83 Kolme lentämään opettelevaa linnunpoikaa pesässään korkealla puussa. Vaikean alun jälkeen Hesse osasi tarttua uusiin mahdollisuuksiin ja osoitti kykeneväisyytesi, sekä kirjallisen lahjakkuutensa.  Hän oli rajoittamattoman luova.  Myös tämän symbolin kielteiset piirteet ilmenivät selvästi: halua lähteä pesästä, ennen kuin on siihen valmis (nuoruusiän kapinointi). Psyykkistä keskenkasvuisuutta? Vastuun pakenemista? Oma kirjoittamistyö oli Hessellä aina etusijalla. Hänellä oli kolme poikaa, kolme vaimoa ja kolme kotia!?

Jupiter on Jousimiehen♐27 asteessa, Saabinen symboli#268 Kauniin joen yli vievä vanha siltaVanhan tradition kestävät osat muodostavat sillan nykyhetkeen. Arvokkaiden vanhojen asioiden kunnioittaminen. Kaunis ympäristö on lepoa sielulle.  Hänen nousumerkkinsä on Jousimies, kiinnostus vanhoihin idän filosofioihin ja kansallisromantiikkaan. Tämä käy ilmi hänen kirjallisesta tuotannostaan.  Jupiter on kartan ensimmäisessä huoneessa oppositiossa Merkuriukseen. Hesse eli taloudellisesti turvattua elämää, mikä ei taitelijoille ole itsestään selvyys. 

Mars on Kalojen♓11 asteessa, Saabinen symboli VihkimyskoeEhkä yläpuolella olevat arvostelevat sinua. On vaikea arvioida, mikä heidän pätevyytensä sinun arvioimiseen on, mutta niin on tapana arvoasteikossa edistymiseksi. Jokaisen vihityn on läpikäytävä tulikoe päästäkseen korkeammille olemisen tasoille. Kielteisenä - neuvojen hylkäämistä. Ylimielisyyttä.  Hesse oli mielipiteidensä vuoksi kotimaassaan pitkään epäsuosiossa (lähes koko maailman sotien välisen ja kansallissosialismin ajan) ja ystäviensä hylkäämä. Hän eli maanpaossa Sveitsissä, jonka kansalaisuuden hän sai vuonna 1927.

Myös Saturnus on Kaloissa♓20 asteessa, Saabinen symboli#351 Pieni valkoinen karitsa, tyttö ja kiinalaispalvelija.  Saturnus sijaitsee neljännessä huoneessa Hessen kartalla väljässä yhtymässä  Kuuhun. Tämä kertonee vaikeasta äitisuhteesta ja lapsuuden ajan ongelmista, jotka ilmeisesti vaikuttivat Hessen psyykkiseen tasapainoon?

Neptunus ja Pluto ovat Härän♉ merkissä, Neptunus 7 astetta Härkää ja Pluto 25 astetta Härkää.   Niiden Saabiset symbolit ovat #38 Lumettomassa maassa lojuva kelkka ja #56 Espanjalaismies laulamassa serenadia rakastetulleen.
Neptunuksen symboli merkitsee jonkin hylkäämäksi tulemista tai jonkin ihmisen laiminlyöntiä.   Mahdollisesti lapsuuden ajan sisäoppilaitoskokemukset tässä taustalla. Pluton symboli kehottaa luottamaan tunteisiin saadakseen intohimoista rakkautta.  Hesse oli kolmesti naimisissa ja tunteissaan ilmeisesti varsin intohimoinen ja suhteiden päättyessä hän itse oli henkisesti hyvin huonossa jamassa.  Myös Khiron on Härän merkissä, asteessa 3. Tämän symboli on #34 Kultaruukku sateenkaaren päässäYhdistä sisäiset ajatuksesi älylliseen tietoisuuteesi niin että voit käsitellä niitä tunteita, joista haluaisit kertoa jollekin. Sateenkaari ei kerro kultaruukusta vaan siitä ihmeestä, että kaari yhdistää taivaan ja maan. Luovat pyrkimykset palkitaan. Rikkautta on tulossa jossakin muodossa. Luova toiminta.  Sisäinen varmuus pysyä valitsemallaan tiellä. Hessen kirjallinen tuotanto on laaja ja hän sai uransa loppupuolella myös tunnustusta mm. Nobel-palkinnon. 1960-luvulla nuori sukupolvi löysi Hessen teoksista heijastuksen omasta elämäntunteestaan, Yhdysvalloissa nuorten parissa oli varsinainen Hesse-villitys.

Uranus ja Vertex ovat Hessen nataalikartalla Leijonassa♌. Vertex on Leijonan 3 asteessa ja Uranus on asteessa 22 yhdeksännessä huoneessa (ulkomaat). Saabiset symbolit ovat #124 Muodollisesti pukeutunut mies seisoo metsästysretkeltä tuomansa sarvipäisen hirven vieressä. Tämä viestii halusta näyttää saavutuksia toisille ja riippuvaisuutta toisten hyväksynnästä. Hesse saattoi olla kova paikka vähäinen menestys Saksassa, mutta hän pysyi periaatteissaan.  Hän eli kuitenkin hyvin vakaata ja porvarillistakin elämää Sveitsissä kolmannen vaimonsa kanssa. Saabinen symboli#143 on Ratsastaminen ilman satulaa.  Uskoa intohimoisesti siihen, mitä tekee näyttääkseen sen toisille, joutuu ottamaan suuria riskejä ja tuomaan tunteensa esiin rohkeasti ja taitavasti. Jos tämän osaa tehdä hyvin, se tekee vaikutuksen. Kontrolloida vaistojaan. Rohkeutta ja omien voimakkaiden energioiden hallintaa. Kykyä oppia täydellisesti sen, mihin paneutua koko tarmollaan ja mihin todella uskoo. Avainsana on ROHKEUS.  Kielteisenä - kun ”näyttää toisille”, voit menettää tasapainosi ja pudota. Odottaa aplodeja.  Nämä molemmat symbolit viestivät samaa asiaa.  Hesse toteutti näitä symboleja niin kirjallisessa tuotannossaan kuin rakkauselämässään.

Kuun solmu on Kalojen2 asteessa, Saabinen symboli#333   Kivettyneet puunrungotElämänsaavutukset eivät katoa kuolemassa: äänitykset, muistiinpanot, taide, kirjallisuus. Tästä tulisi olla tästä nyt tietoisempi. Ehkä nyt on aika tutkiskella  saavutuksia tai hyväksyä niiden arvo ja pätevyys. Pyhäinjäännökset. Hiljaisuus. Ajattomuus. Kykyä kestää elämän myrskyjä. Sisukkuus. Mitäpä tähän voisi enää lisätä?  Hesse selvisi itsemurhayrityksistä ja henkisistä vaikeuksista ja jätti jälkeensä hienon kirjallisen tuotannon.

Onnen piste on Neitsyen♍7 asteessa eli Saabinen symboli#158 Ensimmäinen tanssi tunti. Tämä symboli oli syy siihen, että innostuin tekemään tämä blogikirjoituksen. Sain nimittäin hetkellisen oivalluksen luettuani Hermann Hessen romaanin Arosusi. Siinä hän kertoo, kuinka Hermine niminen nainen piti Hesselle alias Harry Hallerille tanssitunteja ja opetti hänet tanssimaan!  Miehen, joka rakasti klassista musiikkia, etenkin Motzartia ja ylenkatsoi jazzia ja muuta nykymusiikkia.  Kirjassaan Arosusi Hermann alias Harry viittaa astrologiaan ja kertoo elävänsä vesimiehen merkissä, joka on synkkä ja kostea merkki. "... siihenkään tieteeseen minä en voi uskoa, paha kyllä".

Erityisesti minua kosketti Arosusi teoksessa Hermann Hessen huomio aikakausien leikkauspisteestä. "Kun kaksi aikakautta, kaksi kulttuuria ja uskontoa leikkaa toinen toisensa, vasta silloin ihminen suistetaan todelliseen kärsimykseen ja helvettiin."     Mielestäni elämme jälleen juuri tällaista aikaa.

 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin postaus

Aurinko siirtyy Härän merkkiin, Härkä1°

  Päivän Saabinen symboli#31 on Kirkas vuoristopuro : Kirkas vuoristopuro Oman luonteen puhdas, saastumaton ja spontaani ilmentymä. Tässä s...

Suositut postaukset