tiistai 31. tammikuuta 2023

Franz Kafka

Kafka syntyi 3.7.1883 klo 7:00 Prahassa, entisessä Itävalta-Unkarin Böömin  pääkaupungissa, keskiluokkaiseen juutalaiseen kauppiasperheeseen. Kafka oli perheen vanhin poika, hänellä oli kaksi pikkuveljeä, jotka kuolivat jo lapsena, sekä kolme pikkusiskoa. Kafka on kuvannut kirjoituksissaan lapsuuttaan ahdistavaksi. Isä oli dominoiva, henkisesti aggressiivinen ja vaativa. Myös äiti jäi perheen lapsille etäiseksi, koska työskenteli paljon miehensä liikkeessä. Lapsista huolehtivat ja kasvattivat palvelustytöt ja kotiopettajattaret.



Kafka vuonna 1906 Wikipedia


Kafka kävi saksankielisen lyseon, jonka oppilaista suurin osa oli juutalaisia. Koulunkäynnistä hän ei erikoisemmin pitänyt, mutta menestyi silti kohtalaisen hyvin. Hän luki paljon jo nuorena mm. Goetheä, Thomas Mannia, Hesseä, Flaubertia,  Dostojevskia, Kierkegaardia sekä monia 1800-luvun saksalaisia klassikoita. Kafka kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1901. Hän opiskeli Prahan saksankielisessä yliopistossa ensin kemiaa, mutta vaihtoi  pian lakiopintoihin. Opiskeluaikanaan Kafka kuului opiskelijoiden kirjallisuusryhmään, joka järjesti kirjallisuustapahtumia. Kafka tapasi Max Brodin ensimmäisen kerran vuonna 1902, kun molemmat olivat Prahassa opiskelemassa. Miehet pysyivät lähimpinä ystävinä Kafkan kuolemaan saakka. Brodista tuli myöhemmin elämäkertansa kirjoittaja (1937) sekä jäämistönsä hoitaja. Hän viimeisteli ja julkaisi postuumisti Kafkan teoksia, jotka olivat jääneet keskeneräisiksi.  Kafka itse oli pyytänyt hävittämään polttamalla kirjoitukset.

Kafka valmistui tohtoriksi vuonna 1906. Ensimmäisen työpaikkansa Kafka sai vuonna 1907 italialaisen vakuutusyhtiön Prahan-toimipisteestä. Työpaikan saantia edesauttoi varakkaan enon liikemiesyhteydet. Kafka oli tyytymätön huonoon palkkaan ja pitkiin työpäiviin, koska ei ehtinyt sen vuoksi kirjoittaa. Hän sanoi itsensä irti  työstä löydettyään uuden työpaikan Työväen tapaturmavakuutuslaitoksessa. Tässä uudessa työssä työpäivä loppui jo kello kahdelta, ja Kafkalle jäi paljon aikaa kirjoittamiselle. Työhön kuului paljon työmatkoja, ja hän käsitteli työssään  loukkaantuneiden tai kuolleiden työläisten invaliditeetti- ja kuolinkorvauksia, sekä  laati myös laitoksen vuosikertomuksia ja lehdistötiedotteita. Kafka menestyi töissään hyvin, oli ihmisenä hyvin pidetty ja hän sai useita ylennyksiä. Vuosien 1911–1917 aikana Kafka auttoi isänsä vaatimuksesta iltapäivisin myös siskon puolisoa asbestitehtaan valvonnassa. 

Kouluvuosinaan Kafka aloitti  kirjoittamaan vapaa-ajallaan mutta salasi tämän harrastuksensa ystäviltään 19-vuotiaaksi asti. Kafkan vanhin säilynyt kertomus ja ensimmäinen julkaistu työ on vuosina 1903–1904 kirjoitettu ”Erään taistelun kuvaus”. Vuonna 1912 saksalainen kustantaja tarjoutui kustantamaan Kafkan kirjoituksia. Ensimmäinen julkaistu novellikokoelma Betrachtung (1912) sai hyvät arvostelut, mutta myynti oli vähäistä. Ensimmäisen romaanin kirjoittamisen  Kafka aloitti vuoden 1912 keväällä. ”Lämmittäjä” -kertomus ilmestyi vuonna 1913, ja Kafkan kuoleman jälkeen se julkaistiin romaanin Amerikka (1927) eli Mies joka katosi alkuosana. Vuosien 1912–1914 aikana Kafka kirjoitti Amerikka-romaaninsa ohella samanaikaisesti myös kertomuksiaan ”Tuomio”, ”Rangaistussiirtolassa”, ”Muodonmuutos” sekä romaaniaan Oikeusjuttu.

Kafka kirjoitti yleensä yön hiljaisuudessa, koska asui edelleen yhdessä vanhempiensa, siskojensa ja palvelijoiden kanssa, vaikka olikin taloudellisesti riippumaton muutoin vanhemmistaan. Hän sai julkaistua muutamia kertomuksiaan lehdissä, mutta suurin osa hänen päiväkirjaansa näinä vuosina kirjoittamistaan tarinoista julkaistiin vasta hänen kuoltuaan. Vasta 33-vuotiaana, talvella 1917 Kafka muutti väliaikaisesti hiljaiseen asuntoon, jossa hän kirjoitti useita lyhyitä novelleja ja ne  julkaistiin jo hänen elinaikanaan. Aforismi sarjan hän hän kirjoitti vuonna 1920. Kafka aloitti kolmannen romaanin, joka oli omaelämänkerrallinen Linna talvella 1922. Kafkan tuberkuloosi paheni, mutta hän kirjoitti ja julkaisi kuolemaansa asti. Hänen viimeisten vuosiensa novelleja ovat mm. ”Pesä” ja ”Nälkätaiteilija”, ja  viimeinen kertomus oli ”Josefine, laulajatar, eli hiirien kansa”.  Kafkaa  pidetään yhtenä modernismin tärkeimmistä saksankielisistä kirjailijoista. Synkkyys, ahdistus ja unenomaisuus ovat tunnusomaista monille Kafkan teoksille. 

Yksityiselämässään Kafka ei koskaan ollut  seurallinen, hän oli kuitenkin pidetty ystävien keskuudessa. Hän oli myös varsin komea nuori mies. Hän ei ollut koskaan naimisissa, mutta kihloissa kolme kertaa. Kafkan kerrotaan tunteneen nuorena voimakasta vastenmielisyyttä fyysistä seksiä kohtaan. Hänellä oli kuitenkin seksuaalisia kokemuksia 20-vuotiaasta alkaen työläistyttöjen ja prostituoitujen kanssa. Vuosien 1912–1917 aikana Kafka oli aktiivisessa kirjeenvaihdossa berliiniläisen Felice Bauerin kanssa. Kafka oli kahdesti kihloissa Felicen kanssa, mutta he eivät koskaan menneet naimisiin. Kafka kihlautui kolmannen kerran noin vuonna 1920 Julie Wohryzekin, köyhän ja kouluttamattoman hotellinsiivoojan kanssa. He vuokrasivat asunnon ja asettivat hääpäivän, avioliittoa ei koskaan kuitenkaan solmittu. Jo ennen suunniteltua avioliittopäivää hän tapasi toisen naisen.  Kafkalla oli kaksi muuta vakavaa naissuhdetta journalisti Milena Jesenskán ja lastentarhanopettaja Dora Diamantin kanssa. Viimeisen vuotensa ennen kuolemaansa Kafka asui  Diamantin kanssa Berliinissä.

Kafkan terveys oli huono, hän kärsi ajoittain masennuksesta, päänsäryistä, ääniyliherkkyydestä, unettomuudesta ja erilaisista fyysisistä vaivoista.  On myös epäilty, päiväkirjojen ja kirjeiden perusteella , että hän olisi sairastanut lisäksi anoreksiaaKafka sairastui tuberkuloosiin vuonna 1917 ja sai keuhkoverenvuodon, osasyynä tähän saattoi olla myös hänen työskentely asbestiteollisuudessa. Keuhkotauti paheni vuosi vuodelta, ja Kafka vietti paljon aikaa parantoloissa. Kafka kuoli tuberkuloosiparantolassa  3. kesäkuuta 1924, hänet on haudattu Prahan uudelle juutalaiselle hautausmaalle. Tuohon aikaan Kafka oli tunnettu vain pienessä kirjallisessa piirissä. Hän sai mainetta  vasta kun Max Brod alkoi julkaista hänen teoksiaan postuumistiKoska Kafka ei viimeistellyt useimpia teoksiaan, hänen tyylinsä on melko fragmentaarista.   Ensin Kafka sai tunnustusta Ranskassa ja englanninkielisessä maailmassa, ja toisen maailmansodan jälkeen myös Saksassa ja Itävallassa. 1960-lukuun mennessä hän oli jo yleismaailmallisesti tunnettu, ja hänen vaikutuksensa ulottui nyt myös hänen synnyinmaansa, kommunistisen Tšekkoslovakian kulttuurilliseen ja poliittiseen elämään. (Wikipedia)


 Franz Kafkan nataalikartta:



Tärkeimmät planeetat Kafkan nataalikartalla ovat Merkurius, Venus ja Kuu. Kuun vaihe on 27. vanhakuu. Ilma on  hallitseva elementti. Askendentti on Leijonan♌ 14 asteessa. Ihmisten, joilla on Leijona askendentti, on käytettävä luovuuttaan, auktoriteettiaan ja valtaansa. He etsivät rakkautta, ihailua ja suosionosoituksia.  Merkille pantavaa Kafkan nataalikartalla on myös planeettojen kimppu-muoto, Uranus hieman erillään, mutta kuitenkin 120 asteen sisällä. Kartan haastavimmat kuviot ovat Uranuksen neliöt Kuuhun, Merkuriukseen ja Venukseen.

Saabiset symbolit katsotaan seuraavasta täydestä asteesta. Symbolit tulkitaan "kuvina".

Aurinko on Ravun♋10 asteessa, Saabinen symboli#101 Ilveilevä klovniTilannetta ei pidä ottaa kovin vakavasti. Nauru on parasta lääkettä hyvä rentoutuksen lähtökohta, ja monet asiat saa siten oikeisiin mittasuhteisiin, Ehkä joku piiloutuu naamion taakse salatakseen sen, mitä todella on tapahtumassa. Tai hän näyttelee narria, kun tilanteeseen pitäisi suhtauta vakavammin.  Liioiteltu reaktio.  Kafkan tuotanto on täynnä synkkyyttä, pelkoa ja itseinhoa, siinä on kuitenkin myös hilpeyttä, absurdiutta ja huumoriaKafkan teosten henkilöiden  kamppailujen turhuus paljastaa Kafkan huumorin, hän ei välttämättä kommentoi omia ongelmiaan, vaan pikemminkin osoittaa, kuinka ihmisillä on tapana keksiä ongelmia. Kafka loi työssään usein ilkeitä, absurdeja, jopa vastenmielisiä maailmoja. Kafkan teoksessa Amerikka päähenkilö Karl Rossmann näkee unen Oklahoman ulkoilmateatterista, jonne hän pestautuu töihin.  Myös novelli nälkätaiteilija liittyy sirkusympäristöön. Kafkaa pidettiin huumorintajuisena ja hänen elinikäinen ystävänsä Brod piti Kafkaa yhtenä viihdyttävimmistä ihmisistä, joita hän oli tavannut. Kafka nautti huumorin jakamisesta ystävien kesken, mutta oli myös hyvä neuvonantaja ystävilleen. Brodin mukaan hän oli intohimoinen lausuja, joka pystyi muotoilemaan puheensa ikään kuin se olisi musiikkia.

Kuu on Kaksosissa♊23 asteessa, Saabinen symboli#84 Lapsia luistelemassa jäälläTodellisuuden huomioonottamista omien taitojen käytössä. Tyytyväisyys onnistumisesta on edellytys sille, että jaksaa yrittää edelleen. Haastavasta tilanteesta kaiken mahdollisen irtiottamista. Vaikeuksien yli luistelemista. Luovien ja lapsellisiltakin näyttävien ratkaisujen löytämistä ongelmiin. Kielteisenä - nautintoihin heittäytymistä varmistautumatta siitä, että se on turvallista. Hetkellisistä huveista nauttiminen seurauksista välittämättä. Kuu kuvaa astrokartalla sisäistä turvallisuutta, äitiä, menneisyyttä ja alitajuntaa.  Suhde äitiin oli ilmeisen etäinen, mutta siskoihin läheisempi.  Kafkan teoksissa esiintyy useasti lapsia.

Venus ja Merkurius ovat aivan tarkassa yhtymässä Kafkan nataalikartalla. Tämä yhtymä antaa ihmisille hyvät tavat ja henkisen tasapainon. He osaavat ilmaista itseään hyvin ja ovat vakuuttavia. Heidän näkemyksensä ovat myös tasapainoiset. Heidän ajattelunsa on usein niin rationaalista, etteivät he pysty ilmaisemaan tunteitaan liian avoimesti.
Merkurius Kaksosissa♊19 asteessa, Saabinen symboli#80 KahvilaVenus on myös Kaksosten♊19 asteessa, joten sen Saabinen symboli on sama#80 eli KahvilaMahdollisuuksien monimuotoisuus tulee konkreettisesti esiin. Mieti tarkkaan, mitä valitset. Tarjolla olevat tuotteet ovat kaikki syötävää, mutta eivät kaikki yhtä ravitsevia. Jos se, mitä ensimmäiseksi valitsit ei ollutkaan hyvää, voit ostaa uuden tuotteen. Vaikeutta tehdä päätöksiä. Vaikka Kafka ei koskaan mennyt naimisiin, hän piti avioliittoa ja lapsia suuressa arvossa. Hänellä oli elämänsä aikana useita tyttöystäviä ja rakastajia. Kafka saattoi kärsiä syömishäiriöstä epätyypillisestä anorexia nervosasta. Tässä yhteydessä tämä sinänsä positiivinen symboli (Kahvilan monipuolinen leivos- tai muu tarjonta) vaikuttaa merkitykselliseltä! Kafka ei ollut vain yksinäinen ja masentunut, vaan hän harkitsi itsemurhaa ainakin kerran, vuoden 1912 lopulla.


Mars on Härässä♉24 asteessa, Saabinen symboli#55 Suuri hyvin hoidettu puistoSinulla on paljon mahdollisuuksia. Asiat ovat kohdallaan. Olet osa jostain tärkeästä, mutta vain osa. Jos kaikki toimivat yhdessä, on mahdollista saada aikaan käytännöllinen ja toimiva tulos, joka on hyödyksi koko yhteisölle. Kiinnittää huomiota ulkoisiin asioihin. Ihmiset elävät rauhassa. Antautumista yhteisön hyvinvoinnin edistämiseen. Kielteisenä - vaikea saada itselleen omaa rauhaa, ihmisiä tulee ja menee. Antaa yleisen mielipiteen masentaa. Liikunta ei kiinnostanut Kafkaa lapsena, mutta hänestä kehittyi myöhemmin intohimo leikkeihin ja fyysiseen toimintaan. Hän oli taitava ratsastaja, uimari ja soutaja. Viikonloppuisin hän ja hänen ystävänsä lähtivät pitkille vaelluksille, jotka Kafka itse usein suunnitteli.  Mars Härässä ilmenee hitautena ja sinnikkyytenä.  

Jupiter on myös yhtymässä aurinkoon, tämä yhtymä tuo usein ihmisille aineellista menestystä ja laajentaa heidän näköalojaan. Se aiheuttaa myös turhamaisuutta, mutta nämä ihmiset ovat yksinkertaisesti tietoisia menestyksestään. Jupiter on Kafkan kartalla Ravun♋12 asteessa, Saabinen symboli#103 Voimakas peukalo hieman taivutetussa kädessä.
Voimakastahtoisuutta, mutta samalla myös jonkin verran joustavuutta. Tämä kuvastaa menestyvän luonteen lujuutta. Hallita itsensä ja ympäristöään. Vakautta ja vastuuntunnetta. Vaikka lakimiehen ura ei mitä ilmeisemmin ollut Kafkan oma uratoive vaan isän, hän siitä huolimatta hoiti virkansa hyvin ja jopa menestyi. Hän noudatti isänsä neuvoja uran suhteen, kunhan sai vain kirjoittaa.

Saturnus on Kaksosten♊4 asteessa, Saabinen symboli#65 Vallankumouksellinen lehtiOlet jo valmis muutoksiin, ja vaikket vielä ole aivan varma suunnasta, kuuntelet kaikkia ulkopuolisia viestejä. Kuuntele enemmän sisäistä ääntäsi muutoksen ja sen suunnan löytääksesi. Vapaudenkaipuuta. Haastava mahdollisuus. Ihmisen kyky tuoda esille innostuksensa, joka lähtee sisäisistä asioista, olivat seuraukset mitä hyvänsä. Kykyä painaa leimansa kaikkeen, mihin koskettaa. Kielteisenä - riidanhaluisuutta. Kafka kirjoittaa Oikeusjutussa ja monissa novelleissaan pelon, syyllisyyden ja hämmennyksen valtaan joutuneista ihmisistä. Adjektiivilla kafkamainen viitataankin hänen tuotantonsa pohjalta painajaismaisen ja ihmisarvon kadottaneen maailman aiheuttamaan ahdistukseen ja vieraantumiseen. Absurdi, epätodellinen, painajaismainen tilanne, jossa yksilö joutuu kasvottoman valtakoneiston uhriksi on Kafkan tuotannolle luonteenomainen piirre.  Kafkan hahmot taistelevat usein näkymätöntä ulkoista auktoriteettia tai sisäistä sekaannusta, vastaan, monet eri ideologioiden ja filosofisten suuntausten edustajat ovat ottaneet hänet omakseen. Esimerkiksi juutalaiset tutkijat ovat nostaneet hänet juutalaisen kulttuurin vainojen tunnukseksi, eksistentialistit näkevät hänessä kamppailun identiteetistä, ja politiikassa hän edustaa osattomien kamppailua totalitaarista hallintoa vastaan. Lukiolaisena Kafka oli kiinnostunut sosialismista ja joutui myöhemmin työssään todistamaan työläisten huonoja olosuhteita.

Uranus on Neitsyen♍19 asteessa, Saabinen symboli#170 Autokaravaani. Tarvetta saada uusia ideoita ja toimintatapoja, ehkä elämäntavan muutosta käyttäen nykyajan tuomia mahdollisuuksia. Uuden yrityksen aloittaminen samoin ajattelevien kanssa. Kielteisenä - poikkeamista omista suunnitelmista, koska toisten seuraaminen on helpompaa. Voi myös tarkoittaa jatkuvaa rauhattomuutta. Uranus kuvaa uudistumista, vapautta ja riippumattomuutta, sekä kapinaa ja yksilöllisyyttä.  Tämä symboli kuvannee Kafkan kohdalla mukautumista isänsä tahtoon uravalinnoissa, kapinointi tulee esille enemminkin sisäisinä ristiriitoina. 

Neptunus on Härän♉20 asteessa, Saabinen symboli#51 Sormi näyttää riviä avomesta kirjastaMielenkiinto ja tarkoitus kohdistavat huomion olennaiseen niin, että tajuat nopeammin mahdollisuuksiasi. Vahvistus. Asiat eivät suju aivan niin hyvin kuin haluaisit, vaikka luulit, että kaikki on hallinnassasi. Jotkut yksityiskohdat kaipaavat vielä hiomista. Joku kertoo sinulle, mitä on jäänyt tekemättä. Etsiä johtolankoja. Mieti, mikä on todella tärkeätä. Kielteisenä - pakollisten asioiden tekemistä ja ohjeiden pakollista noudattamista. Automaattisia reaktioita. Toisten sokeaa tottelemista. Kafkalla oli vilkas mielikuvitus ja hänen novellien hahmot olivat usein eläinhahmoja (Muodonmuutos, Pesä jne.). Kuten myös maaseutuun (Maalaislääkäri), vanhoihin taruhahmoihin (Seireenien vaikeneminen, Prometheus, Poseidon) ja tieteeseen (Rangaistussiirtolassa) liittyviä.

Pluto on Kaksosten♊0 asteessa, Saabinen symboli#61 Lasipohjainen vene tyynessä vedessäTarkastelet ajankohtaisia asioita hieman kauempaa, objektiivisesta näkökulmasta. Mahdollisesti tilanne ei ole sinulle luonnollinen, siksi tämä asema on turvallisempi - sekä sinulle että heille, joita seuraat. Kykyä nähdä asioita, joita ei yleensä näe. Selvänäkökykyä. Kykyä saada tietoa kollektiivisesta alitajunnasta. Elämän mahdollisuuksien arviointikykyä. Kielteisenä - sosiaalisen turvallisuuden muurin pystyttämistä niin että voi välttää joutumasta syvempien tunteiden ja vaikutusten vietäväksi. Päättämättömyyttä. Vierauden tunne lienee ollut Kafkan peruskokemus.

Kuun solmu on Skorpionin♏9 asteessa, Saabinen symboli#220 VeljesillallinenVoi olla palkitsevaa ja virkistävää, kun ihmiset, joilla on yhteiset ihanteet ja yhteinen menneisyys, kokoontuvat yhteen. On ehkä syytä ottaa yhteyttä vanhoihin ystäviin. Oletko viime aikoina lyönyt laimin olla yhteydessä samoin ajatteleviin? Aito ystävyys ja veljeys tuo nostalgista mielihyvää ja voi auttaa jokaista nousemaan hieman arjen yläpuolelle. Uusittu ystävyys. Kielteisenä - muistaa menneisyydestä vain hyviä asioita. Jäädä kiinni menneisyyteen.
Kuun solmu on 4. eli kodin huoneessa! Kafka oli monella tapaa juureton ja ulkopuolinen. Hän eli aikuisikäänsä saakka pääasiassa juutalaisten piirissä, vaikka olikin vieraantunut juutalaisesta perinteestä. Kulttuurisesti hän oli saksalainen, mutta juutalaisena hän ei kuitenkaan kuulunut Prahan saksalaisten yhteisöön. Hän tunsi hiljaista myötätuntoa tšekkien kulttuurisia ja poliittisia pyrkimyksiä kohtaan mutta saksalaisena ei korostanut tätä. Vaikka Kafkan perhe ei ollut uskonnollinen, hän kiinnostui itse juutalaisesta juuristaan. 

Kafka, Franz (1981): Amerikka
Kafka, Franz (2010): Kootut kertomukset
Kafka, Franz (1967): Oikeusjuttu

Ps. Hannu-Pekka Lappalainen, Kafkan koottujen kertomusten toimittaja, kirjoittaa Kafkan voiman olevan itsesensuurin puutteessa, koska hän ei halunnut tekstejään julkisuuteen. Tarinat hän on kirjoittanut itseään varten, vain olemaan, eikä esittämään. Kafka kirjoitti kokemuksistaan vakuuttuakseen olemassaolostaan, pyrkimyksenä konkreettiseen, somaattiseen eksistenssiin. Kirjoitustyö näyttäytyi Kafkalle todellisen minä etsintänä.

Olen joskus parikymppisenä lukenut Kafkaa ja nyt luin uudelleen. Lukukokemus ei kuitenkaan ollut kovin miellyttävä, etenkin tarina Rangaistussiirtolasta oli jopa vastenmielinen.  Tulkinta oli vaikeaa, osittain siksi, että nyt tiesin, ettei Kafka olisi halunnut teoksiaan julkisuuteen, ja koska jotkut Kafkan kertomukset ovat niin ahdistavia. Vallan ja alistamisen teemat ovat kuitenkin hyvin ajankohtaisia vielä 2020-luvulla.  Enpä olisi tätä uskonut vielä kolme vuotta sitten. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin postaus

Oinas10°

Päivän Saabinen symboli#10 on Tiedemies antaa vanhalle kuvalle uuden merkityksen: Vanha kuva - uusi merkitys Tietoisuudessa herää halu muoto...

Suositut postaukset