torstai 4. maaliskuuta 2021

Dane Rudhyarin syntymäkartta ja Saabiset symbolit

Dane Rudhyar oli erittäin monipuolinen ja lahjakas. Hän oli  säveltäjä, muusikko, kirjailija, taiteilija ja filosofi, sekä humanistisen ja transpersoonallisen astrologian uranuurtaja.  Hän opiskeli astrologian lisäksi Carl G. Jungin psykologisia kirjoituksia. Hän otti vaikutteita syvyys- ja transpersoonallisesta psykologiasta Ira Progoffilta ja James Hilmanilta, sekä psykosynteetikko Roberto Assagiolilta.  Hän työskenteli myös Jacob Morenon kanssa pyskodraaman parissa. 

Hän teki tiivisti yhteistyötä Marc Edmund Jonesin kanssa ja kehitti ja teki tunnetuksi etenkin Saabisten symbolien syklistä ja vaiheittaista luonnetta. Heidän yhteistyönsä oli hyvin antoisaa, koska Jones oli analyyttinen ja Rudhyar synteesin taitaja. Rudhyarilla oli hyvät suhteet Amerikan teosofipiireihin ja Alice Bailey auttoi häntä julkaisemaan Astrologia teoksia. Hän käytti Campanuksen huonejärjestelmää, joka on avaruudellinen.

Rudhyar on kuuluisa mm. Saabisten symbolien MANDALA-tulkinnoistaan. Hänen ajattelunsa vahvisti myyttisen ja symbolisen elämäntulkinnan voimaa. Rudhyar perään kuulutti uutta ihmistyyppiä - siemen-ihmistä, joka ei toimisi ristiriitojen pohjalta vaan ruumiin, sielun, mielen ja tunteiden hyväksynnän pohjalta. Hänen filosofiansa pohjautui teosofiaan. Rudhyarin taidetta on verrattu venäläiseen Vassily Kandiskyn taidekäsitykseen. Mielestäni heidän töissään on paljon yhtäläisyyttä.

Lisään tähän linkin The Rudhyar Archival Project -sivuille.  Sieltä löytyy paljon tietoa Rudhyarin elämäntyöstä. 

Raimo Nikula on julkaissut kaksiosaisen artikkelin Dane Rudhyarin elämästä: Siemenestä kukaksi, kukasta siemeneksi. Dane Rudhyarin elämä ja astrologia, osa I. Astro  Logoksen kesäkuu 2009 nro 71 ja osa II Astro Logoksen syyskuun 2009 nro 72.


Rudhyar on syntynyt Pariisissa 23.3.1895. Tein kartan Astro.com -sivulla, jossa syntymäkellon aika on merkitty kello yhdeksi yöllä.  Alunperin hänen nimensä oli Daniel Chenneviere, mutta hän muutti sen Rudhyariksi Amerikkaan muutettuaan.


Dane Rudhyarin syntymäkartta


Ensimmäisenä Rudhyarin kartasta pistää silmään, ettei siinä ole lainkaan maaelementtiä. Planeettoja on eniten muuttuvissa merkeissä. Painotus 7. huoneessa, koska siellä on stellium, kolmen planeetan yhtymä, josta Jupiter on hieman kauempana (orbi yli 14 astetta) Kaksosten merkissä.  Tarkistin planeetta asemat ja huomasin, että Rudhyarilla on Mars oobina (23°47). Kartalta löytyy myös useita bi-kvinttiilejä ja kvinttiilejä, niitä on myös pidetty lahjakkuuden merkkinä! Kartan muoto on nk. kiikkulauta. Kartalle muodostuu myös hieno leijakuvio. Leijan kärjellä on Venus oppositiossa Saturnukseen.  Kuunvaihe on 26. - viimeinen neljännes. 

Rudhyarin kartan Saabiset symbolit:
Aurinko Oinaassa♈3° Miehen kamee-profiili muistuttaa hänen maansa muotoa - "muodostua tradition ja kulttuurin esikuvaksi. Omien mahdollisuuksien täydellistä hyväksikäyttöä!"

Kuu #325 Vesimiehessä♒25° Perhosen oikea siipi on kehittynyt täydellisemmin

Perhosen oikea siipi edustaa tässä oikeaa aivopuoliskoa, rytmiä, musiikkia, yleiskäsitystä, kuvia, kuvioita, mielikuvitusta, luovuutta ja intuitiota. Rudhyarin elämä ja hänen tuotantonsa ovat siitä todisteena.  Hän toteutti tämän Saabisen symbolin avainsanaa - ainutlaatuisuutta omassa elämäntyössään.


Merkurius #335 Kaloissa♓5° Myyjäiset kirkossa

Rudhyar antoi aikaansa ja energiaansa muitten hyväksi, saamatta siitä erityistä kiitosta tai tunnustusta ennen kuin elämänsä loppupuolella. Henkisen tiedon välittämistä. 


Venus Oinaassa♈29° Taivaallinen kuoro laulamassa

Tämän Saabisen symbolin selityksessä lukee: "Ihminen on kuolematon instrumentti kuorossa, jossa on kestävät visiot ja ihanteet. Ihmiseltä vaaditaan jokapäiväisten kokemusten henkistä esiintuomista omien kykyjensä mukaisesti, helpottamaan omaa ja läheistensä elämää. Kaiken sen esille tuomista, joka avulla ihmiset kokevat olevansa yhtä."  Hän kuunteli sisäistä ääntään ja seurasi sitä.  Tämä on sfäärien musiikkia, mikä voi merkitä virittäytymistä henkisille viesteille. 


Mars #73 Kaksosissa♊13° Kuuluisa pianisti soittamassa

Tämä symboli ei selityksiä kaipaa! Rudhyar innostui musiikista jo varhain opiskeli myös Pariisin konservatoriossa. Hän tutki Debussy´tä kirjoitti hänestä elämänkerran 18-vuotiaana.  Myöhemmin hän sävelsi itämaista ja atonaalista musiikkia.


Jupiter #88 Kaksosissa♊28° Konkurssiin julistettu mies

Rudhyar eli suhteellisen köyhänä ja marginaalissa huolimatta  monipuolisista lahjoistaan.  Jupiter on Rudhyarin kartalla "parisuhteen" huoneessa 7.  Hän oli neljä kertaa naimisissa.


Saturnus #217 Skorpionissa♏7° Syvänmerensukeltajat

Rudhyar oli erittäin kiinnostunut psykologiasta ja hän myös uskalsi sukeltaa syvälle pinnan alle saadaksesi selville, mitä oikein on tapahtumassa. Hän etsi vastauksia syvältä tiedostamattomasta ja  intuitiivisen viisauden lähteiltä, sekä alitajunnasta. Alitajuisten energioiden tutkiminen paljastaa ihmeitä. Hengitysmeditaatio.  Häntä kiinnostivat itämaiset traditiot, kuten hindulaisuus, buddhalaisuus, löytyy myös viittauksia taolaisuuten ja erityisesti teosofian esoteeriset opetukset.


Uranus #230 Skorpionissa♏20° Nainen vetämässä syrjään tummia verhoja

Tämän Saabisen symbolin selitys: "Haluat lähteä kulkemaan uusia polkuja tai kokeilemaan uusia mahdollisuuksia. Mutta tutkiskele ensin, mihin todella uskot. Sinun pitää myös voittaa pelko lähteä uusille teille. Sinulla tulee olla sekä uskallusta että halua tutustua asioihin perin pohjin. Toimintasäteesi laajenee suunnattomasti uusien maisemien myötä. Mysteerien ratkaisemista. Sinulla itselläsi on avaimet päästä ulos vaikeasta tilanteesta."  Sopii hyvin Rudhyarin kiinnostukseen esoteriasta.


Neptunus #74 Kaksosissa♊14° Keskustelu telepaattisesti

Sama mystinen teema korostuu Rudhyarin syntymäkartalla. Ajan ja paikan rajoitusten voittamista. Telepaattinen ja älyllinen kommunikointi. Samalla aaltopituudella oleminen. 


Pluto #70 Kaksosissa♊10° Lentokone nokkasyöksyssä

Tämän symbolin selvitykseen en löytänyt varsinaisti vahvistusta, muilta osin kuin mitä aiemmissa symboleissa on tullut jo esille.  Luultavasti neljä kertaa naimisissa olleena Rudhyar oli kokenut kriisejä ja sitä kautta kasvanut ihmisenä?  Myös joitakin terveysongelmia hänellä oli jo ihan nuorena ja Nikula mainitsee artikkelissaan, että Rudhyarin näkökyky heikkeni 1950-luvulla ja 1960-luvulla hänellä oli jo vakavia ongelmia näön kanssa.


Kuun noususolmu #352 Kalat♓22°  Profeetta laskeutumassa alas Siinain vuorelta kantaen uuden lain tauluja

"Hengen ja totuuden heräämistä. Nyt on aika antaa näiden arvojen tulla osaksi jokapäiväistä elämää. Pystyä ymmärtämään maallisen elämämme rajoitukset. Herääminen ja uuden tiedon kanavointi. Totuuden ottaminen uudelleen ohjenuoraksi. Päättäväisyyttä edistää ihmiskunnan henkistä kehitystä."  Rudhyaria voitanee pitää uuden humanistisen astrologian "isänä", hän ei toki pysähtynyt tähän vaan kehitteli uutta transpersonaalista ja galaktista astrologiaa.


Khiron #187 Vaa´assa♎7°  Nainen ruokkimassa kananpoikia samalla suojellen niitä haukoilta

Rudhyarin kartalla Khiron on 11. huoneessa oppositiossa Aurinkoon.  Aiemmin tuli jo esille hänen terveysongelmansa. Rudhyarin elämäkerrasta nousee esille monet yhteistyökumppanit esim. Jones ja Bailey.


Onnenpiste on Kauriissa25° Kauppias myymässä itämaisia mattoja. Rudhyar teki tunnetuksi itämaisia filosofioita ja teosofien esoteerista oppia omassa työssään.  Hänen onnenpiste on 2. huoneessa, joka edustaa omia kykyjä ja taitoja. Tämä huone on ilman planeettoja. 


Askendentti on Jousimiehen♐18°, jonka Saabinen symboli on Pikkulapset aurinkomyssyissään. Rudhyarilla on tyhjä 9. huone, vaikka hänen eli ulkomailla koko aikuisikänsä ja filosofia oli hänen kiinnostuksen kohteensa.  Keskitaivas Vaa´assa♎17°. Vaaka on Rudhyarilla 11. huoneessa. Sen Saabinen symboli on Eläkkeelle jäänyt merikapteeni. Rudhyar menestyi ja tuli tunnetuksi vasta 1960 ja 1970- luvuilla, vanhemmalla iällään New Age- aatteiden myötä.  Hän oli monessa suhteessa edellä aikaansa.  Rudhyar kuoli 13.9.1985 90-vuotiaana.   


Mielestäni Rudhyarin Saabisten symbolien tulkinta on hyvin kuvaava.  Mitä mieltä olette?  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin postaus

Härkä15°

Päivän Saabinen symboli#45  on Mies suojautuu myrskyltä keikarimaisella silkkihatulla : Mies silkkihatussa Dane Rudhyarin mukaan tämä symbol...

Suositut postaukset